tisdag 8 september 2009

9 tips för att gå i höga klackar





Jag får ofta kommentarer om mina höga skor.
Många undrar hur man orkar gå hela dagen i höga klackar. En del bara suckar och tänker att "de där skorna är fina, men jag kommer aldrig att kunna gå i sådana". Luuugn! Det finns en massa hemliga och mindre hemliga knep. Här får du några av dem:

1. Börja på låg höjd.
Börja med ett par lite lägre skor. När du har vant dig vid höjden byter du upp dig mot ett par med lite högre klack. Fortsätt så - och till slut är du uppe på riktigt hög höjd.

2. Träna. Du har säkert hört den förut, men det är det allra bästa sättet. Ha på dig dem hemma och gå runt i. Vänj fötterna långsamt snarare än att pressa dig i ett par riktiga misshandlare.

3. Börja med enklare skor.
Ska du ha öppna skor, ta exempelvis ett par med en vristrem eller rem över. Då sitter de kvar bättre och är enklare att få med sig.

4. Gå en danskurs.
Vad nu, tänker du! Ja, det stämmer. Dansare har mycket gratis. Rumba är en alldeles utmärkt dans för att lära gå snyggt. Rumban går ut på att rulla med höfterna och lämna foten "bakom sig". Rak hållning och hakan upp. Precis så ska du tänka när du vill gå snyggt.

Det viktigaste är att försöka vara rak i ryggen och luta sig lite bakåt. Försök att sträcka ut knäna. Har du svårt att räta ut knäna har du helt enkelt för höga skor. Försök sedan att rulla med höften (lite som att du låtsades vara en orm) för att gången inte ska bli stötig.


5. Ha med dig plåster.
Sönderskavd hud kan förstöra den bästa av kvällar. Ha alltid med dig liten ask med plåster i handväskan. Compeed är grymt bra. Kirurgtejp likaså.

6. Fila inte för mycket.
Äckligt tycker du? Faktiskt riktigt fiffigt, säger jag. Att ha lite hårtare

trampdynor hjälper faktiskt mer än man kan tro. Har du för välfilade fötter har du inte det extra skyddande underlaget som dämpar, vilket gör att du snabbare får ont i trampdynan. Plåster han rädda ett skavsår, men har du fått ont i trampdynan är det bara att ge upp. Tänk dock på att för hårda fötter kan ge lika mycket smärta det - så lagom är bäst.

7. Använd halvsula i gelé.

Har du skor som är knepigt sydda med skavande sömmar, för stora skor, eller skor som är hårda i materialet - då är det perfekt med gelésulor.

Dock är det inte alltid toppen. De kan om underlaget i skon är, halt åka omkring och i vissa fall även åka ut genom tåöppningen. Har du skor i en liten storlek kan det blir trångt. Så försök inte att klämma in ett par gelésulor i ett par redan trånga skor - då blir det bara värre.

8. Använd avlastande gelédetaljer.
Precis som halvsulan i gelé, finns det även olika gelépluppar att fästa i skon för olika ändamål. Bland annat finns det avlånga remsor för skor med skavande remmar. Ovala plattor för skavande detaljer, hela sulor, hälgrepp mm. Prova och se om det hjälper. Finns i de flesta skobutikerna. På nätet kan du söka efter Happy Feet, eller party Feet.

9. Ha alltid med dig ett par låga skor i väskan.
Ha alltid ett par extra skor utan klack i väskan. Perfekt att ta fram om du börjar få skavsår eller bara ska förflytta dig en längre sträcka. Även den duktigaste klacktripparen kan få ont i fötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg